Jovan Sterija Popović -Tvrdica

Sterijino delo Tvrdica je komedija karaktera, napisana u tri čina.

Glavni likovi su: kir Janja, trgovac i zelenaš; Juca, njegova dosta mlađa supruga; Katica, kći od prve žene; Mišić, notaroš; Dima, zelenaš; Petar, sluga;

Tema: Veliki tvrdičluk kir Janje

PRVI ČIN:

Janja šije haljinu i to je dobar povod za Janju da započne razgovor o modi i rasipništvu savremenih žena, koje znaju samo za provode, što je po njemu ravno propasti.U narednim replika on govori o hlebu, kako se u kuci mnogo jede, i to jedan od prvih znakova njegovog tvrdičluka, na kome će se, kao na bitnoj crti njegovog karaktera, graditi komika i radnja cele komedije. Juca iznosi svoju nevolju: iako je kir Janja govorio o dukatima i velikom bogatstvu, i silnim obećanjima kada ju je prosio, ona nije ništa videla od toga, ne zna ni za kakvu kupovinu, za modu i za radost.

Sledea dramska situacija treba da pokaže odnos kir Janje prema novcu. Pre nego što će otvoriti sanduk sa dukatima, on provera da li nekoga ima u blizini, i da li je sve dobro zatvoreno. On svoj novac smatra živi bićem, započinje sa njim monolog iz koga se otkriva njegova deformisana priroda i smešna strana njegovog bića. Prevelika ljubav prema dukatima kir janju je učinala ravnodušnim, bezosecajnim i otupelim za bilo čija osećanja.

Prvi čin se završava iznenadnom vešću: dolazi sluga Petar i saopštava da se šupa srušila i pobila konje.

DRUGI ČIN:

Dramska situacija započinje dijalogom izmedju Kuce i Katice o kir Janji i njegovom tvrdičluku koji, vidi se, nema mere. Svaka druga devojka leše se odeva od nje, Katice. A ne može ni da se uda bez miraza. Dolazi kir Janja koji jadikuje nad štetom koja mu je načinjena padom štale i stradanjem njegovih konja. Da bi koliko toliko ukanjio štetu, zove Peru da prirpemi noževe i odere konje jer je čuo da se od njihove masti može dobro zaraditi.

Nova dramska slika u kojoj učestvuju Juca, Katica i Mišić čisto je dijaloška, bez ikakvog dešavanja, i ono ima za cilj da naglasi kir Janjin tvrdičluk. Govore o tome kako kir Janja skida pečate sa starih pisama i topi ih da bi dobio vosak za nova pisma. Njihov razgovor prekiad kir Janja koji uspaničeno i izbezumljeno priča kako su ga prevarili lopovi: uzeli mu dukate za lažne novce.

TREĆI ČIN:

Na početku se ovoga čina još jednom se pokazuje da onaj ko štedi , zbog čeka često biva i smešan, sve više ima štete. Janju su zadesile i nove muke: kukuruz mu se pokvario, neko mu je ukrao obligaciju na hiljadu forinti u srebru. Janja je očajan. Želi da se ubije ali ne zna kako. Svaki mogući pokušaj čini mu se ili neefikasan ili sa dosta izdataka. Takodje iscurelo mu je i sirće zato što nije hteo da promeni slavine, da bi uštedeo. Kada otpušta Peru pokušava da mu zakine od plate jer je požar gasio melkom koje je prvo našao, čime mu je naoneo štetu.

Na scenu dolazi Mišić, službenik koji želi da ženi Katicu. ucenjuje kir Janju za lažan novac koji poseduje i za prikrivaje bogatsva. Kir janja da bi mu udovoljio i ućutkao daje mu Katicu za ćerku i pet hiljada i tri stotine forinta kao miraz. Na kraju Mišić mu priznaje da je sve bilo uredu, da nije bilo nevažećeg novca. Janja traži da mu se novac vrati međutim Mišić odbija jer je sve obavljeno pred svedocima. Tako kir Janja, na kraju, ostaje jedini gubitnki, ato je u suglasju sa narodnom poslovicom koju izgovara Mišić: Škrt više plaća. Tako se završava komedija Tvrdica.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s